Det här med att lita på sin webbyrå, eller marknadsföringsbyrå, eller annan byrå. Ska man det? Hur vet man om man kan göra det och vad är det värsta som kan hända om jag inte gör det? Detta är frågor vi fått flertalet gånger genom åren. Det kan vara allt från att en kund inte vill ge ut lösenordet till sina sociala medier eller sin mail till att de inte vill ge fullständiga behörigheter på sociala medier eller andra konton.
Vi förstår – du SKA vara försiktig!
Självklart ska du inte ge ut dina lösenord eller inloggningsuppgifter till vem som helst. Precis som i alla andra branscher så finns det skojare, svindlare och allmänna rövhattar (om man nu får uttrycka sig så… :)) som gör dumma saker och inte alls är vad de utger sig för att vara men sanningen är även att det finns BRA byråer med BRA folk som bara vill göra det absolut bästa för dig som kund. Om du anlitar en webbyrå eller marknadsföringsbyrå för att hjälpa dig med dina sociala kanaler, hemsida, mailflytt, integrationer eller annat så krävs det, tyvärr, att du ger full tillgång till ditt hjärteprojekt.
Hur vet man om man vågar ge ut sina inloggningar och lösenord då?
Till att börja med – gör en bakgrundskoll på företaget du anlitar för hjälp. Är det ett etablerat företag med hyfsad omsättning? Hur länge har det varit igång? Googla – gör din research. Finns det några dåliga recensioner eller liknande som tyder på att det inte är ett ”äkta” eller ”genuint” företag som vill dig väl? Får du minsta dåliga magkänsla så bör du avstå från samarbetet för 1. om du har rätt och det är bedragare bakom så ska du givetvis inte samarbeta med företaget/personen och 2. även om du har fel så har du en dålig magkänsla vilket betyder att du och företaget förmodligen inte kommer få ett bra samarbete oavsett.
Hur kollar man upp om ett företag är riktigt?
Om du känner dig osäker på ifall du ska lämna ut uppgifter eller inte kan du alltid kontrollera företaget först. Det är bra att ta som vana att göra det inför nya samarbeten för att minimera risken att bli lurad. Några tips på hur du kollar upp om ett företag är riktigt:
- Som nämnt ovan, gör en sökning på nätet och läs vad andra personer skriver om företaget.
- Gör en sökning på allabolag.se
- Kontrollera att företaget har F-skattesedel och att det är momsregistrerat
- Kontrollera så företaget inte finns med på någon varningslista
- Har företaget en hemsida? Kontrollera så det finns ordentliga uppgifter till företaget och organisationsnummer utskrivet. Finns inte det så kan du börja ana oråd. Du kan också kontrollera så adressen/telefonnumret som anges verkligen går till företaget det står att det går till.
- Testa ringa företaget om du vill. Då får du direkt reda på om/vem det är på andra sidan luren.
Varför behöver företaget mina kortuppgifter, inloggningar och tillgång till mina konton?
När du outsorcar exempelvis annonsering på sociala medier behöver byrån/personen/företaget som hjälper dig ha full tillgång till ditt annonseringskonto. Det krävs för att sätta upp rätt flöden, starta kampanjer och se statistik. Företaget kan även behöva tillgång till dina kortuppgifter och liknande för att starta igång annonser osv om du inte själv vet hur man gör eller helt enkelt inte vill. Det är också ett alternativ att du som kund själv skriver in kortuppgifter och andra känsliga uppgifter och sedan ger tillgång för att undvika detta moment.
Om du ska flytta din mail behöver din webbyrå ditt maillösenord för att kunna flytta över mailen från en server till en annan.
Om du har någon som ska sköta dina sociala medier så behöver denna person få tillgång till ditt företagskonto för att kunna posta, besvara kommentarer, interagera med andra konton osv.
Outsorcing kräver tillit
Outsorcing kräver tillit, förtroende och mod. Vi förstår att det kan kännas jobbigt att lämna ut sig till en byrå eller person på det sätt som kan krävas. Jämför det dock med att du anlitar en hantverkare, du släpper då in en person i ditt hem som gör sina grejer utan att du egentligen har en aning om vad som händer. Eller om du bor i en hyresrätt där hyresvärden har en extra nyckel. Det finns alltid en risk för att hyresvärden går in i din lägenhet på eget bevåg men i majoritet så sköter den förhoppningsvis sitt arbete på ett professionellt och värdigt sätt så du slipper oroa dig.
Kom också ihåg att ett företag alltid har både skyldigheter och rättigheter, precis som du som kund. Vill du verkligen vara helt säker på din sak så kan du kräva att företaget eller personen du samarbetar med skriver under sekretessavtal/NDA och liknande.
Vi hoppas att du efter detta inlägg känner dig lite tryggare i hur du kan gå till väga nästa gång du ska börja samarbeta med ett nytt företag eller anlita någon för en tjänst. Har du fler frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på Hjältebyrån för mer råd och tips!