You are currently viewing Anslutningen till webbplatsen är inte säker – NEJ, din sida är inte farlig

Anslutningen till webbplatsen är inte säker – NEJ, din sida är inte farlig

Ibland får jag mail där det står – min hemsida är inte säker! Mina kunder ringer och vågar inte gå in på hemsidan eftersom det det står att ”Anslutningen till webbplatsen är inte säker”.

Det är faktiskt såhär att jo – din hemsida är säker. Den är inte farlig.

Att anslutningen till webbplatsen inte är säker beror oftast på en av två saker:

 1. Din hemsida har inget SSL-Certifikat
 2. Din hemsida har ett SSL-certifikat men dina länkar pekar mot http och inte mot https.

För att faktiskt göra det lite enklare tänker jag bryta ner det här i ett par olika delar.

Vad är ett SSL-Certifikat?

SSL är en förkortning av Secure Socket Layer och är en teknik som används för att kryptera trafiken mellan en hemsida på en webbserver och en besökare från en webbläsare. Det gör det betydligt svårare för obehöriga att “avlyssna” trafiken mellan hemsidan och besökaren. Den här tekniken används ofta för att skydda din hemsidas lösenord (t ex din inloggning till WordPress) eller vid betalning i en webshop där person- och kortuppgifter skickas mellan webbservern och besökaren. (Från Loopias blogg – om vad är ssl)

Det som SSL-Certifikatet gör är alltså informationen som skickas mellan dig och den webbplatsen du besöker är säker och inte går att ändra eller se. Just därför är det viktigt att på hemsidor där man skickar känslig information via formulär eller t.ex. behandlar kortuppgifter använder sig av ssl och då https.

SSL får även din hemsida att komma längre upp bland Googles sökresultat, får dina kunder / besökare att känna sig tryggare och kan även öka konverteringen.

Så vad är HTTPS?

Https betyder Hypertext Transfer Protocol Secure och är ett protokoll för att skicka saker krytperat. Https är det som står framför din hemsideadress. Som ni ser här på min hemsida så är den fullständiga adressen https://hjaltebyran.se vilket visar på att här finns ett SSL-certifikat. Det visas även av hänglåset som syns ute i adressfältet. Hade hemsidan haft http:// hade det inte funnits ett hänglås.

Det är alltså viktigt att man:

 1. Skaffar ett ssl-certifikat
 2. Omvandlar alla sina länkar från http till https för att dra nytta av certifikatet.

Kortfattat så är det så att; NEJ, din hemsida är inte farlig. Ja – det är ett bra att ha ett certifikat. Du behöver dock inte vara rädd om du är utan ett, det är ingenting farligt och ingenting som är ”skadligt”.

Klart du vill ta del av de senaste inläggen?

Skriv in ditt namn och din e-post i fältet här bredvid så kommer du få uppdateringar när det händer någonting nytt på bloggen! 

Du kommer även få unika tips och erbjudanden ibland.  (Jag lovar, du kommer inte bli spammad). 

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Hans Holmberg

  På rad 3 i brödtexten står det: ”Att anslutningen till webbplatsen är säker beror oftast på en av två saker:”
  Skulle väl stå: ”Att anslutningen till webbplatsen inte är säker beror oftast på två saker:”

  1. Linus

   Stämmer exakt – tack för att du uppmärksammade det!

Lämna ett svar