You are currently viewing Vad ska jag välja? WordPress, wix, shopify,hemsida 24 eller något annat?

Vad ska jag välja? WordPress, wix, shopify,hemsida 24 eller något annat?

I det här inlägget kommer jag att jämföra olika stängda system så som Hemsida24, Wix & Heymo med öppna system, främst WordPress.

Jag är ofta aktiv i diverse facebookgrupper och nätverkar bäst jag kan och försöker bidra med min kunskap där den passar.

Väldigt ofta kommer det frågor som:

  • Hur kan jag göra en gratis hemsida?
  • Vad är bästa verktyget för att skapa en hemsida?
  • Varför ska jag använda WordPress?
  • Borde jag använda Hemsida24?

Så därför drog jag ihop ett litet (litet och litet, det blev rätt långt märkte jag) inlägg beträffande vilka olika sorters av system och verktyg det finns för att skapa en hemsida men också lite kort om olika begrepp som dyker upp och ofta blandas ihop.

Som ni kanske förstår och vet om så är jag egentligen väldig partisk mot wordpress men jag har gjort mitt absolut bästa för att vara så opartisk som möjligt.

CMS – Content management system (t.ex. Hemsida 24, wix och squarespace)

Update 2019:

Sen inlägget skrevs så har Heymo tillkommit (som tillsammans med Hemsida24 blivit uppköpta av misshosting). Tictail har lagt ner och deras användare har flyttats till Shopify och Quickbutik har blivit ett annat vanligt alternativ till de stängda lösningarna.

Alla de här är en form av CMS. Ett cms är en förkortning för content management system, alltså ett system för att hantera innehåll.

Alla nämnda ovan har fördelen att de ofta kombineras med ett slags inbyggt webbhotell (platsen din sida tar upp på internet) och ofta uppdateras och underhålls av dess utvecklare. För det betalar man ofta per månad eller med någon form av reklam.

Nackdelen med de här lösningarna är det inte är open source, dvs det är stängda system där inte alla har tillgång till källkoden. Därför är det ofta svårare att hitta på egna lösningar på problem eller att integrera olika andra system. Det går ofta därför inte heller att flytta över innehållet från ett stängt cms till ett annat och man blir bunden av de mallar och de ramar som systemet har.

Fördelen är dock att eftersom det är ett stängt system så är det oftast väldigt buggfritt och hålls uppdaterat av utvecklarna, dvs du själv kommer oftast inte behöva någon form av utomstående teknisk support.

Andra stängda cms värda att nämna:, Simplesite, 123minsida, Visma, tictail, och shopify, quickbutik.

Webbhotell – vad är ett det?

One.com, Misshosting, Beebyte, Loopia, Oderland & Binero är exempel på de största svenska webbhotellen. Webbhotell som ovan nämnt är den platsen sidan tar upp på nätet, ofta tillhandahåller dom även domäner och mailen som är kopplad till din domän.

Vissa av de här företagen erhåller även någon form av sitebuilder (cms). Nackdelen med deras lösningar är att förutom det som redan är nämnt så är du här även låst till ditt webbhotell. Dvs skulle webbhotellet lägga ner eller kanske helt enkelt bli väldigt dåligt så är du fast med en sida du inte kan göra något med. (Den absolut sämsta lösningen, enligt mig)

Vad är open source? – WordPress, Joomla & Drupal

Då kommer vi till open source avdelningen där vi återfinner bland annat wordpress, joomla, drupal och liknande. Det är liknande funktioner och nackdelar så jag kommer hålla den här biten till wordpress, för det är det jag kan bäst.

(notera att jag i den här delen diskuterar wordpress som ett fristående tillägg, man kan även nyttja wordpress via wordpress.com där man betalar per månad precis som i andra cms)

WordPress är också ett cms. Det är till skillnad från de andra jag nämnt dock open source vilket betyder att alla har fri tillgång till källkoden och det gör att i princip allting är möjligt. De enda begränsningarna som finns ligger antingen hos den som har skapat temat du utgår ifrån och hos den som utvecklar din sida.

Vad finns det för fördelar med WordPress och open source?

Fördelarna med en sådan lösning är att det mesta som man kan tänka sig göra kommer gå att göra. De flesta kopplingarna till betalsysten, lagerhantering och dylikt är möjligt och antagligen redan producerat, det gäller bara att hitta rätt tillägg eller lösning för det.

WordPress är också fristående, dvs har du idag binero men imorgon vill flytta över dina tjänster till oderland så är det helt okej. Då flyttar du helt enkelt bara sidan och den fungerar precis som innan.

Vill du gå från wordpress till ett annat system så finns där beroende på vilket system du tänker gå över till också lösningar för att på ett bra sätt exportera ditt innehåll.

Finns det några nackdelar med WordPress då?

Dock finns även här nackdelar, en av de största nackdelarna är att eftersom wordpress är så pass flexibelt som det är och i grunden fritt så finns det ingen teknisk support att tillgå, det finns dock ett bra forum runt wordpress som ofta hjälper till vid frågor.

En annan nackdel är att eftersom wordpress uppdateras med jämna mellanrum och man ofta använder tillägg från andra parter så gäller det att uppdatera sin hemsida med jämna mellanrum, har man otur så kan man till och med ställa till med något och behöva återställa från en backup.

WordPress kräver också om man ska använda den ”fria” versionen att man har den på ett webbhotell och det är där webbhotellen jag nämnde innan kommer in i bilden.
Hoppas det har gjort saker lite klarare, är där något ni tycker jag fått om bakfoten så hojta till eller droppa en kommenterar!

Fördelarna och nackdelarna med stängda system som Hemsida24

Som ovan så finns det såklart för och nackdelar. I fallet med stängda system så är den största fördelen att det kräver en väldigt liten insats från ditt eget håll eftersom uppdateringar och liknande sköts centralt. Nackdelarna är ju då att du låser in dig i ett system som du faktiskt inte äger själv.

 

Klart du vill ta del av de senaste inläggen?

Skriv in ditt namn och din e-post i fältet här bredvid så kommer du få uppdateringar när det händer någonting nytt på bloggen! 

Du kommer även få unika tips och erbjudanden ibland.  (Jag lovar, du kommer inte bli spammad). 

Lämna ett svar