Varför ska jag ha en hemsida?

Varför ska jag ha en hemsida?

& kanske ännu viktigare – varför ska jag äga min hemsida och min domän?

Ofta så får jag frågor liknande – varför ska jag ha en hemsida? Räcker det inte med ett facebook eller instagram konto?

De flesta företagare har någon form av kanal där man lägger ut innehåll eller på något sätt marknadsför sig själv.

För att lista några olika kanaler –

  • Instagram
  • Facebook
  • Någon form av tidbokningstjänst (boka.se bokadirekt, valei osv)
  • En hemsida
  • Linkedin

Men jag har ett konto hos boka.se, jag har instagram, facebook och är verksam på linkedin – varför behöver jag en hemsida också?

Det finns en stor skillnad mellan hemsidan och de andra kanalerna.

  • Instagram och facebook ägs av en extern part.
  • Linkedin ägs av en extern part.
  • Alla tidbokningstjänster ägs också av externa parter.

Låt oss utgå ifrån att du inte har en hemsida men är aktiv på både instagram och facebook och får en mängd kunder från det hållet.

Vad är din plan om instagram och facebook ändrar i sina regler och börjar ta betalt? Eller om plattformarna dör ut och användarna flyttar sig någon annanstans – vad gör du då?

I det här scenariot finns där faktiskt en stor risk att hela den kundkretsen du har byggt upp försvinner till en annan plattform och du står kvar och försöker arbeta med en plattform som inte längre har några användare.

Hur många gånger har du själv inte varit inne på en facebooksida bara för att få en notis om någonting annat som har hänt på facebook och sedan skrollat vidare till någonting annat?
Hemsidan skiljer sig ifrån de andra plattformarna eftersom det är en plattform som DU äger.

Här har du kontroll över ditt innehåll och även större möjligheter att utforma hemsidan utefter ditt varumärke och ditt syfte.
Av just samma anledning är det viktigt att man äger sin hemsida och sin domän, att det är du DU som har kontroll. Att riskera att hela din online-verksamhet ska rasa för att ett system läggs ner eller ändras känns som en onödig risk att ta.

Jag vill vara noga med att säga att sociala medier ÄR någonting bra att arbeta med. Det är en viktig del i den digitala marknadsföringen och ett bra sätt att driva trafik till din hemsida.

Gratis reklam?

Att placera sitt innehåll på sin egen hemsida eller blogg gör också att ditt innehåll blir sökbart via google. Det här medför egentligen att varje gång du publicerar innehåll bidrar du till att göra dig själv sökbar och ökar chansen att dina kunder hittar dig. Helt utan kostnad också!

Frågan är – vill du verkligen riskera att din digitala närvaro står och faller med en plattform som du själv inte har kontroll över?

Lämna ett svar